Türk Halk Müziğinin abide şahsiyeti Muzaffer Sarısözen, 1899 yılında Sivas ili Camiikebir mahallesinde dünyaya gelmiştir. Sanatçı bir ailenin beş erkek çocuğundan en küçüğüydü. Babası ve dedesi Sivas’ın tanınmış şairlerindendi. Ailesi müziğe yatkın bir aileydi.
17 yaşında lise ikinci sınıf öğrencisi olarak gönüllü olarak Çanakkale’ye gitmiştir. İstanbul Belediye Konservatuvarında eğitim görmüştür. Müzik öğretmenliği yapmıştır. Türkü sevdalısı Sarısözen kendisini ülkesinin kültürünü en güzel anlatan türkülere gönüllü olarak adamıştır.
Anadolu ve Rumeli’ye düzenlenen bir çok derleme gezisine katılmıştır. Türk Halk Müziğinin en çok derlemesini yapan kişidir. 10.000’den fazla türkünün derlenmesine katılmış, bu türküleri kayıt altına almış, bunların editörlüğünü yapmış ve bunlardan 1000’den fazlasının notasını yazarak Türk Halk Müziği repertuvarına kazandırmıştır. Bugün radyo ve televizyonlarda dinletilen türkülerin yarısından çoğu onun derleyip notaya aldığı türkülerdir.
Sarısözen’in öncülüğünde ve katkılarıyla türküler ve halk müziği halktan alınıp işlenerek yurttan sesler programıyla antenden yine halka sevdirilmiştir. Türkülerimizin kaybolmasını engelleyerek bugüne ve gelecek kuşaklara aktarmıştır. Türkülerin yanı sıra çalgıları da derlemiştir. Halk müziğinin yanı sıra Türk Halk Oyunlarının yaygınlaşmasında da büyük emeği vardır.
“Orda bir köy var uzakta” şiirinin yazarı olan şair Ahmet Kutsi Tecer ile buluşması kültürümüz için en büyük şans olmuştur. Ahmet Kutsi Tecer’in “Sivas Halk Şairlerini Koruma Derneği’nin kurucuları arasında Muzaffer Sarısözen’de bulunuyordu.
Sivas’ta Halk Şairleri Bayramı Ahmet Kutsi Tecer ve arkadaşları tarafından düzenlenmiş bu bayramın Sivaslı halk şairleri üzerinde çok büyük etkileri olmuştur. Aşık Veysel ve Ruhsati gibi şairler bu sayede bilinir hale gelmiştir. Türkülerin toplanması için düzenlenen derleme gezilerine onun katılmasını sağlayan da Ahmet Kutsi Tecer’dir.
Disiplinli bir idareci, iyi bir musiki hocasıydı. Derleme ve icra çalışmalarını yayınlarla taçlandırmıştır. İlmi makaleleri farklı dergilerde yayımlanmıştır. Seçme Köy Türküleri, Yurttan Sesler ve Türk Halk Müziği Usulleri adlı kitapları bulunmaktadır.
1963 yılında Ankara’da vefat etmiştir. Radyolarımızda ve televizyonlarımızda yaşamakta gönlümüze şifa olmaktadır.