İstiklal Mücadelemizin ve İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy’u ölümünün 80 inci yılında rahmetle anıyoruz.
Akif, 20 Aralık 1873 yılında doğmuş ve 27 Aralık 1936 yılında vefat etmiştir.
Şair, hatip, hafız ve yazar olan Akif, ayrıca sporla da uğraşmıştır. Öğretmenlik ve veterinerlik yapmış, 1. Meclis’te Burdur mebusu olarak görev yapmıştır.
Fikir, düşünce ve aksiyon insanıydı. Milli mücadelenin kalemli kahramanlarındandı. İstiklal Marşı karşılığında kendisine hediye edilen parayı kız öğrencilerin eğitimi için bağışlamıştır.
Edebi ve fenni ilimlere vakıftı. Bu durum onun şiirlerine de yansımıştır.
Akif, muhteşem imparatorluğun en bahtsız zamanlarında doğmuş, en acı hadiselere şahit olmuştu. Bu durum onun hassas yüreğinde karşılık bulmuş ve şiirlerine ve davranışlarına yansımıştır.
Sözünde duran, doğruluktan yana olan, işini en iyi şekilde yapmaya çalışan, hakkını arayan ve haksızlığa karşı duran bir yapıdaydı. İnandığı değerlere sımsıkı bağlıydı. Hazırcevap ve esprili bir mizacı vardı. Mütevaziydi. Vatanperver ve imanlı birisiydi.
Ömrü boyunca maddiyata önem vermemiştir. Ahlakı ve karakteri hepimize örnektir. Başta Abbas Halim Paşa olmak üzere eskimeyen dostlukları vardı.
“Asım’ın nesli diyordum ya nesilmiş gerçek: İşte çiğnetmedi namusunu, çiğnetmeyecek.”
diyerek idealize ettiği gençlik “Asım” olarak sembolize ediliyordu. Asım’ı; milli ve dini değerlere sahip, ahlaklı, cesur, güçlü, merhametli, irfan sahibi, haktan yana tavır alan, ümit vaat eden bir karakter olarak idealize etmiştir.
Eserleri Safahat’ta toplanmıştır.
Beyoğlundaki Mısır apartmanında vefat etti. Cenazesi Asım’ın nesli olarak tanımladığı gençlerin ellerinde taşınmıştır. Mezarı Edirnekapı’dadır.
Tarihimizdeki müstesna gönüllülerden olan Akif merhuma sonsuz rahmet diliyoruz.